Cum să-ţi configurezi singur calculatorul?

Deşi majoritatea utilizatorilor de calculatoare personale aleg să achiziţioneze un PC gata configurat prezent într-un magazin de profil, există şi persoane care preferă să îşi configureze singuri calculatorul. Acest lucru poate însemna costuri mai mici pentru utilizator şi performanţe mai mari din partea sistemului, întrucât acesta are posibilitatea de a-şi alege exact componenetele de care are nevoie.

Dacă şi tu ai ales să îţi construieăti singur PC-ul pe componente, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii.

În primul rând, pune-te la curent cu noutăţile din domeniul hardware şi tehnologiile moderne pentru a le cunoaşte avantajele şi dezavantajele şi a putea face diferenţa între reclamă şi beneficii reale. Apoi, cel mai indicat este să iei fiecare componentă în parte şi să decizi ce corespunde mai bine nevoilor tale.

Platforma

În privinţa platformei, există o dispută veşnică între AMD şi Intel. Nu avem nici o recomandare clară în privinţa asta, însă sondajele arată că 57% din utilizatori aleg Intel şi 43% preferă AMD. Deşi AMD este varianta mai puţin costisitoare, Intel este platforma favorită datorită calităţii superioare.

Placa de bază

Este componenta “de bază” a viitorului tău PC, aşadar trebuie să acorzi atenţie specială alegerii ei. Ţine cont că placa de bază condiţionează ce tip de componente poţi să pui pe ea, în funcţie de tipul de socket. De asemenea, trebuie să fii atent la tipul de memorie suportată de placa de bază şi numărul de conectori admişi.

Procesorul

Procesorul este, de asemenea, o componentă esenţială a calculatorului, de aceea trebuie să acorzi atenţie specificaţiilor acestuia, precum frecvenţa, numărul de nuclee (multi-core e recomandat), frecvenţa grafică şi memoria maximă pe care o admite. Aceste aspecte sunt extrem de importante întrucât procesorul determină performanţa viitorului PC.  Iar pentru ca acesta să funcţioneze la parametri ideali, cuplează-l cu un cooler.

Memoria RAM

Calculatorul tău va putea îndeplini mai multe sau mai puţine task-uri în funcţie de memoria RAM pe care o foloseşti. Când alegi memoria RAM, verifică tipul (DDR3, DDR4, etc), capacitatea, viteza de lucru. Nu uita că aceasta trebuie să fie compatibilă cu placa de bază.

Placa video

În cazul plăcii video, utilizatorii au o mai mare libertate în alegerea produsului dorit, deoarece nu e nevoie de compatibilitate cu alte componente. Totuşi, dacă vrei un PC performant, alege o placă video cu memorie mare pentru calitate superioară a imaginii. NVIDIA şi ASUS sunt lideri pe piaţă în acest moment.

Unitatea de stocare (HDD/SSD)

Pentru toate informaţiile şi fişierele cu care lucrezi pe PC, ai nevoie de o unitate de stocare. Dacă vrei varianta clasică, alege un HDD cu capacitate mare, însă dacă vrei stocare rapidă atunci un SSD (Solid State Drive) va creşte performanţa stocării.

Carcasa

Acum că ai toate componentele necesare pentru configurarea propriului PC la tine acasă, ai nevoie de o carcasă. Cerinţele pentru acest ultim component sunt destul de simple: să fie încăpătoare şi cât mai aerisită.

Pe lângă cele menţionate mai sus, mai poţi opta să montezi o unitate optică (CD/DVD Reader/Writer) şi o sursă de alimentare, deşi unele carcase vin cu sursa încorporată.

Leave a Comment