Telefoanele mobile înlocuiesc computerele

Odată cu progresele însemnate ce au loc în lumea tehnologiei, telefoanele mobile devin din ce în mai performante şi fiecare din noi le folosim pentru multe din activităţile noastre zilnice. Statisticile arată că majoritatea deţinătorilor de telefoane inteligente au dispozitivul cu ei mai mult de 13 ore pe zi, şi mare parte din aceste ore sunt petrecute jucând jocuri online, folosind aplicaţii de pariuri online, răspunzând la emailuri sau folosind reţelele de socializare.

În România, telefoanele mobile înregistrează vânzări mai mari decât calculatoarele de birou, demonstrând că portabilitatea este un element cheie al pieței. Clienţii caută, aşadar, produse uşoare şi portabile ce le pot oferi acces la internet oricând şi oriunde.

Statistici de utilizare

Statisticile de utilizare din ţara noastră ne arată că românii preferă telefoanele inteligente în defavoarea computerelor, întrucât rata de utilizare a acestora din urmă (fie desktop-uri, laptop-uri sau netbook-uri) a scăzut de la 63% în 2014 la 56% în 2017. În acelaşi timp, rata de utilizare a smartphone-urilor a crescut considerabil de la 36% în 2014 până la 60% în anul 2017.

Aceste cifre sunt justificate de faptul că telefoanele inteligente au ajuns să fie extrem de puternice şi sunt echipate cu tot felul de aplicaţii şi programe care le fac un substitut perfect pentru calculatoare sau laptop-uri. Mai mult, aceste dispozitive, prin versatilitatea ce o oferă, pot satisface nevoile multor oameni atât pe plan profesional cât şi în ceea ce priveşte distracția.

Ce oferă în plus telefoanele mobile faţă de computere?

În materie de muncă şi productivitate, smartphone-urile sunt capabile să asiste utilizatorii la îndeplinirea task-urilor de serviciu, întrucât pot să acceseze tot felul de aplicații, să navigheze pe internet, să editeze documente, să pregătească prezentări, să răspundă la mesaje și mailuri, şi multe altele.

Pentru timpul liber, telefoanele mobile sunt de asemenea un companion de nădejde, permiţându-le utilizatorilor să urmărească video-uri, să joace diferite jocuri, să poarte conversaţii prin intermediul serviicile de mesagerie sau să se pună la curent cu noutăţile pe site-uri de ştiri sau de pe reţelele de socializare.

Studii recente arată că 70% dintre românii ce utilizează internetul declară că folosesc telefonul inteligent cel puțin la fel de des ca desktop-ul pentru navigare web. Totuşi, anul trecut utilizatorii românii au folosit mai frecvent telefonul mobil pentru a naviga pe internet decât computerul personal. Asta şi pentru că un număr mai mare de persoane au acum acces la internet.

Şi deşi pentru mulţi nu este vorba de o preferință clară a unui dispozitiv în detrimentul altuia, este totuşi o chestiune de accesibilitate. Şi trebuie să recunoaştem că smartphone-ul iese câștigător la acest capitol având în vedere că se află mereu la îndemâna noastră, în geantă sau în buzunar. Un alt aspect în favoarea telefoanelor mobile şi care motivează popularitatea lor în creştere este faptul că sunt mai ieftine decât laptopurile sau computerele.

Aşadar, se observă cum încet, încet, telefoanele mobile înlocuiesc computerele ca poartă de acces a internetului, dar şi ca unealtă de productivitate, iar acest lucru este în special util persoanelor care lucrează mereu în deplasare sau au un job ce necesită multă mobilitate.

Leave a Comment